Lagen om vinterdäck.

När MÅSTE du ha vinterdäck på din bil?

Lagen säger att man MÅSTE ha vinterdäck på bilen från 1 december till den 31 mars, och ha minst 3 mm mönsterdjup när vinterväglag råder. (*) Kravet gäller däck till personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt av max 3,5 ton, samt släpvagnar som dras av sådana fordon. De som bryter mot kravet på vinterdäck riskerar att få böter eller, vilket är betydligt allvarligare, att skada sig eller sina medtrafikanter.

När FÅR du använda dubbdäck?
Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober - 15 april och under annan tid om det är vinterväglag, som motiverar användning av dubbade däck.

När FÅR du använda dubbfria vinterdäck?
Dessa däck får användas året om, men vi i däcksbranschen rekommenderar att man använder vinterdäck på vintern, och sommardäck på sommaren. Ett dubbfritt vinterdäck som används en varm sommardag har mycket sämre prestanda än ett sommardäck. Risken att råka ut för en okontrollerad sladd i samband med en undanmanöver är väldigt stor.

Sammanfattning.
Du FÅR använda vinterdäck from 1 oktober t.o.m. 15 april, men du MÅSTE använda vinterdäck fr.o.m. 1 december t.o.m. 31 mars. Du BÖR använda vinterdäck på vintern, och sommardäck på sommaren.

(*) Se punkten ”Vad är vinterväglag?”

 

Vad är vinterväglag?
Polisens bedömning av vinterväglag är snö, is eller frost på vägbanan och/eller angränsade vägar, eller temperatur under +5 grader.
Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Vinterdäcken bör därför sitta på vid temperaturer under +5 grader.

 

Om jag har vinterdäck på bilen, vad gör jag med släpet?
Är din bil utrustad med vinterdäck måste din släpvagn, husvagn eller trailer ha detsamma, om du kör på vinterväglag(*). Lagen kräver att det är samma typ på släp som fordon. Dessa kombinationer är tillåtna:

- om bilen har dubbdäck ska även släpet ha dubbdäck.
- om bilen ej har dubbdäck kan släpet ha dubbdäck eller dubbfria däck.

(*) Se punkten ”Vad är vinterväglag”

 
Tillbaka till Nya Däckcentralen Informerar

Senast uppdaterad: 2010-04-12