BRA PÅ VINTERN - USELT PÅ SOMMAREN. Bromssträckan med dubbfria vinterdäck är mycket längre på torr asfalt än med sommardäck.

Vinterdäck greppar uselt på sommaren

Vinterdäck på sommarvägen förlänger bromssträckan med upp till 20 procent.
Fast risken för att råka ut för en olycka på grund av däcken ökar inte lika mycket, enligt en ny studie.

Det är lag på att ha vinterdäck på vintern, men fritt fram att ha vinterdäck på sommaren. Så länge de är dubbfria. Därför låter många de dubbfria vinterdäcken sitta på året om. Enligt en Sifoundersökning från 2010 hade var 16:e bil, cirka 250 000 fordon, vinterdäck på sommaren, trots att de däcken har sämre grepp i sommarväglag.
Frågan är bara hur mycket sämre. Det har Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI) nu undersökt genom att testa fem odubbade vinterdäck och fem sommardäck från etablerade tillverkare.

20 procent längre bromssträcka

I 80 kilometer i timman var bromssträckan med vinterdäck i snitt 20 procent längre på våt asfalt och 13 procent längre på torr asfalt än med sommardäcken.
En analys av olycksstatistik visade dock att risken för olyckor som leder till allvarliga skador inte är mycket större med vinterdäck än med sommardäck i de flesta trafiksituationer på sommaren. Bland annat för att många olyckor beror på ouppmärksamhet där föraren inte ens hunnit bromsa.
– Fast vi ger ändå rådet att använda sommardäck sommartid, säger Mattias Hjort, utredare på VTI.

Tillbaka till Nya Däckcentralen Informerar

 

 

 

Artikel hämtad från www.expressen.se