Vad kan jag själv göra för att få det mesta ur mina däck?

Det är viktigt att sköta om sina däck och hjul.

Hjulbultar
Efter att du fått nya däck monterade på din bil, efterdra dina hjulbultar efter ca 25-50 kilometers körning. Du kan gärna vända dig till oss på Nya Däckcentralen så hjälper vi till med det.

Inkörning av dubbdäck
Har du fått nya dubbdäck monterade måste du köra in dem under minst 250 km, helst 500 km.
I samband med dubbningen komprimeras gummit under, och bredvid, dubben. Vid lugn och sansad körning de första 500 km så hinner gummit forma sig ordenligt runt dubben. Det säkerställer att dubben stannar kvar i däcket under däckets hela livslängd.
Undvik därför kraftig acceleration, hårda inbromsningar och hastigheter över
100 km /h de första 250 km – 500 km.

Lufttryck
Bör kontrolleras varannan vecka. Det är viktigt att däcken är ”kalla”. Dvs. att du inte kört längre än 5 km i normal hastighet innan kontrollen utförs. Vid kontroll, se till att ventilen är fri från grus och smuts. Ventilhatt ska alltid monteras.
Är du osäker på vilket lufttryck du ska ha, se punkten ”Vad ska jag ha för lufttryck i mina däck”.

Mönsterdjup
Det är mycket viktigt att dina däck har ett ordentligt mönsterdjup för att garantera en hög säkerhet. Bör mätas regelbundet under säsongen. Minsta tillåtna mönsterdjup finner du under punkten ”Vad säger lagen om minsta mönsterdjup?”

Slitagebild
Ett jämt slitage är bra för däckets livslängd. Ojämnt slitage kan bero på flera olika faktorer. De vanligaste felen är antingen ett för lågt lufttryck eller felaktiga hjulvinklar. Vartefter bilen åldras så förändras de värden som fram- och bakvagn hade inställda från fabrik. Islag i potthål, körning mot trottoarkanter och liknande kan också ge felaktiga värden. Slitna kulleder, gummibussningar och andra delar kan också orsaka samma fel. Det är därför viktigt att kontrollera hjulinställningen, och chassiets kondition, minst 1 gång per år.
Är du osäker på hur just dina däck slitits, kom till oss på Nya Däckcentralen så ska vi titta på dina däck. Är hjulvinklarna felaktiga så kan vi givetvis se till att få detta avhjälpt.

 
Tillbaka till Nya Däckcentralen Informerar

Senast uppdaterad: 2007-10-16