Har du rätt hastighetsbeteckning på dina däck?

EG-godkända bilar
Helfordonsgodkännande började tillämpas 1995 och blev obligatoriskt 1 januari 1998 för alla nya personbilar. Någon av koderna T14A, T14D i registreringsbeviset visar att fordonet är helfordonsgodkänt. Personbil som är godkänd enligt EG:s helfordonsdirektiv ska ha däck som är dimensionerade för bilens högsta konstruktiva hastighet. Vinterdäck ska antingen vara dimensionerade för fordonets maxhastighet eller för minst den hastighet som beteckningen Q (160 km/h) innebär.

Nationellt godkända bilar
De flesta personbilar före årsmodell -98 är inte EU-godkända utan nationellt godkända (typ- eller registreringsbesiktade). Nationellt godkända bilar behöver inte ha sommardäck som har högre hastighetsbeteckning än "S" vilket innebär 180 km/h. Vinterdäck ska antingen vara dimensionerade för fordonets maxhastighet eller för minst den hastighet som beteckningen Q (160 km/h) innebär.

Hastighetsbeteckning
Under "Axlar och hjul" i registreringsbeviset finns uppgifter om fordonets däckdimension, belastningsindex och hastighetsbeteckning. Under "Övriga data" finns dessutom uppgifter om ev. alternativa däck och fälgar. Här följer några vanliga hastighetsbeteckningar (symboler) som anger den högsta hastighet som däcket är konstruerat för:

Q

160km/h

V

240km/h

S

180km/h

W

270km/h

T

190km/h

Y

300 km/h

H

210 km/h

ZR

över 300 km/h

Maxhastighet
Däckets hastighetsbeteckning i registreringsbeviset är inte samma sak som bilens högsta konstruktiva hastighet (maxhastighet). Det finns information om fordonets maxhastighet i registreringsbeviset, men endast för senare års modeller. För att få den uppgiften för äldre bilar måste du vända dig till din märkesrepresentant.

Tillbaka till Nya Däckcentralen Informerar

Senast uppdaterad: 2004-03-28