"Gamla" däck?

Hur gamla däck kan jag åka på?
Generellt kan det sägas att det inte är åldern på däcket som försämrar dess prestanda, utan det är slitaget. Det är därför mycket viktigare att hålla koll på mönsterdjupet, än eventuell ålder på däcken.

Är ”gamla” däck farliga?
Nej. Någon signifikant försämring av gamla vinterdäcks egenskaper har inte påvisats vid de undersökningar som har genomförts. En studie,”Gamla däck så gott som nya”, utförd av Väg och Trafikinstitutet visar att gamla däck kan vara lika säkra att använda som nya, bara mönsterdjupet är bra och däcken förvarats väl.

VTI har testat flera vinterdäck, det äldsta 21 år gammalt, i en däckprovarmaskin. Resultatet visar att gamla däck är lika bra som nya om de förvarats mörkt, torrt och rumstempererat.

Detta visar att det inte finns någon anledning att slänga gamla däck med bra mönsterdjup, säger överingenjör Olle Nordström på VTI.

Vi på Nya Däckcentralen rekommenderar att man ser till och få däcket undersökt av en däckexpert, om däcket är äldre än 5 år. Är du osäker, är du välkommen in till oss på Nya Däckcentralen för en kostnadsfri besiktning av dina däck.

 
Tillbaka till Nya Däckcentralen Informerar

Senast uppdaterad: 2004-03-28